top of page

Vasectomie

Een sterilisatie bij de man, een vasectomie, is een veilige en betrouwbare vorm van anticonceptie. Het is een eenvoudige ingreep die geen invloed heeft op de seksuele werking van je lichaam. Tijdens de vasectomie worden de zaadleiders afgesloten, waardoor de zaadcellen het zaadvocht niet meer kunnen bereiken. Bij geslachtsgemeenschap zal dan alleen zaadvocht zonder zaadcellen vrijkomen waardoor geen bevruchting kan plaatsvinden.

 

De vasectomie wordt in onze praktijk onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Indien je een algemene narcose verkiest, wordt de ingreep in het Middelheim ziekenhuis verricht. De balzak wordt ontsmet. Bij plaatselijke verdoving krijg je een of twee injecties in de huid van de balzak. Daarna wordt op de plaats waar de huid verdoofd is, 1 sneetje gemaakt. Hierlangs worden de zaadleiders vrijgemaakt. Beide zaadleiders worden doorgesneden en er wordt een stukje verwijderd. Daarna worden de uiteinden van de zaadleiders dichtgeschroeid en afgebonden met hechtmateriaal. Omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt, kan je tijdens de sterilisatie een trekkend, pijnlijk gevoel in de liezen voelen. Hierna worden de wondjes weer gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

 

De hechtingen lossen na ongeveer 2 weken op en hoeven dus niet te worden verwijderd. Douchen mag, maar je neemt de eerste 2 weken best geen bad. De eerste dagen na de ingreep moet je zware inspanningen vermijden. De eerste 2 weken mag je niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Na 1 week zijn seksuele betrekkingen terug toegelaten. De eerste dagen kan je een pijnlijk gevoel ervaren, waarvoor je paracetamol (maximaal 4x1 gram per dag) of een ontstekingsremmer kan innemen.

 

Een geringe blauwverkleuring van de balzak en/of basis van de penis komt vaak voor. Ook wat bloed- en vochtverlies uit de wondjes is geen reden voor ongerustheid en gaat normaal gezien snel vanzelf over. Zelden treedt een nabloeding of wondinfectie op. Pijn na de ingreep komt vaak voor en gaat gepaard met een zeurend gevoel in de zaadballen of pijn tijdens het lopen. Meestal duurt dit maar enkele dagen. Je moet je behandelend arts waarschuwen als je koorts krijgt (hoger dan 38°C), wanneer er een sterke zwelling van de balzak optreedt, het wondje blijft bloeden of er heel veel pijn is. Er kan na de sterilisatie ook een gevoel van stuwing optreden. Dit kan leiden tot een pijnlijk gevoel voor de zaadlozing, maar dit is zeldzaam en meestal tijdelijk. Zo’n 2% van de mannen die zich laat steriliseren heeft kans op chronische pijn in de balzak.

 

Na de sterilisatie ben je niet meteen onvruchtbaar! Tijdens de eerste maanden na de sterilisatie komen bij een zaadlozing namelijk nog zaadcellen vrij. Daarom moet je tijdens deze periode bij geslachtsgemeenschap een voorbehoedsmiddel gebruiken. Na een periode van ongeveer 3 maanden zal in het laboratorium een zaadmonster worden onderzocht. Dit onderzoek is nodig om te kunnen kijken of je onvruchtbaar bent. Hiervoor krijg je van je behandelend arts een potje mee, waarin je al het sperma moet opvangen. Je moet het potje met het zaadmonster binnen de 2 uur inleveren op een door je behandelend arts aangegeven locatie. De uitslag van het laboratoriumonderzoek krijg je van je behandelend arts. Wanneer geen zaadcellen meer zichtbaar zijn in het zaadmonster of een klein aantal niet-bewegende zaadcellen, dan is de sterilisatie geslaagd. In dit geval ben je onvruchtbaar en kan jij of je partner stoppen met het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Het kan echter voorkomen dat je meerdere malen een zaadmonster moet inleveren, totdat het laboratoriumonderzoek laat zien dat geen zaadcellen meer aanwezig zijn.

 

Er is een kleine kans (kleiner dan 0,1%) dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien waardoor zaadcellen weer in het zaadvocht terecht kunnen komen en er dus opnieuw vruchtbaarheid ontstaat. Dit heet een rekanalisatie. Ook al werden tijdens laboratoriumonderzoek in je zaadmonster geen bewegende zaadcellen (meer) gevonden, dan nog is hernieuwde vruchtbaarheid na langere tijd mogelijk. Soms worden in zaadmonsters gedurende een langere periode steeds niet bewegende zaadcellen gevonden. Meestal verdwijnen deze binnen 1 jaar. Alleen als bewegende zaadcellen worden gevonden in het zaadmonster zal je, na overleg met je behandelend arts, opnieuw worden gesteriliseerd.

 

Een vasectomie is in principe een definitieve ingreep. Slechts in bepalende gevallen kan een vasectomie wel eens ongedaan worden gemaakt. Dit lukt echter niet altijd! Je moet er daarom zeker van zijn dat je deze ingreep wil ondergaan. 

bottom of page